städning

Behövs lika mycket städ på sommaren som på vintern?

Är du intresserad av att sänka kostnaderna gällande kontorsstädning på ert kontor eller rent utav prioritera städningen på ett bättre sätt. Om så är fallet så skall vi ge information kring aspekter som påverkar städtiden och städfrekvensen under sommarperioderna kontra vinterperioderna.

Mellan vilka månader skall vi ha mer städning och vilka månader skall vi ha mindre städning?

Vi brukar rekommendera att lägga upp städningen med följande procentuell städomfattning.

Augusti – Maj – 100%

Juni & Juli – 70%

Augusti – 80%

OBS: Det är viktigt att detta gås igenom tydligt och denna rekommendation är baserad för kontorsstädning och trappstädning. Är det däremot ett gym som skall städas regelbundet så måste kvalitén ligga på en hög nivå året om och det går då inte att tumma på kvalitén i något avseende.

höststädning
Foto från Pexels

På vintern är det i stort sett mycket mer att städa på kontoren än på sommaren

Den största anledningen till detta är för att smutsen sprider sig på ett helt annat sätt. Först och främst så kommer snön, det blir blött, gruset samlas i entrén och kryper sig sakta men säkert vidare in i lokalen. Om du inte har en riktigt välplanerad entré förstås. Mer om det senare.

Här finner du några anledningar till varför det blir mer att städa under vintrarna:

  1. Sämre väder
  2. Bidrar till mycket grus
  3. Mer vatten som tar sig in genom entrén
  4. Mer damm som bildas från de klädesplagg som vi bär
  5. Handskar/ händer som blir smutsiga
  6. Mycket folk som arbetar under vintertid
smuts som kommer in på kontoret
Foto från Pexels

Vad förebygger smutsen att komma in på vintrarna?

Det första steget för att förebygga så att smuts inte tar sig in på kontoret är att ha en ordentlig matta som är väldigt tjock och som kan ta sig an mycket smuts/ vatten. En väldigt bastant entrématta helt enkelt.

Det andra steget som inte många företag har är att använda sig utav en skogräns. Men en skogräns kan vara otroligt effektivt om du vill ha rena golv under en längre tid. Använd då istället inomhusskor och du kommer genast märka stor skillnad.

Det tredje steget är att ha kontoret några våningar upp från entréplan. Det gör att smutsen försvinner i entrégångarna, trapporna och i hissen. Detta öker då istället städningen för de som utför trappstädningen i bostadsrättsföreningen, men om du inte är ansvarig för denna, då är detta perfekt ur ett ekonomiskt perspektiv.

semester
Foto från Pexels

Vad är det som gör det mindre att städa på sommrarna?

På somrarna så är det oftast betydligt mycket mindre medarbetare och kunder som besöker de kontor som vi städar. Ibland när vi utför kontorsstädning under somrarna så kan det vara så att det i många fall är väldigt rent när vi kommer dagen efter vi städat eller till och med några dagar efter vi städat. På Lyndell brukar vi då lägga till några extra moment så att det blir likt som storstädning under dessa perioder. Som i många fall behövs såklart.

När färre medarbetare är och jobbar så minskar kaffe användningen ( mindre disk ) och det blir otroligt mycket mindre damm då det oftast bärs tunnare och lättare kläder som inte släpper ifrån sig damm.

Utöver detta så är det faktiskt inte så mycket mer, det är oftast vi människor som är proffs på att lämna efter oss saker som i sin tur behövs städas upp för att det skall vara en ren och fräsch feeling på kontoret.