Stoppa bakterierna innan bakteriespridningen är för stor

Vissa använder handsprit efter varje handslag, andra har inga problem med att äta upp ett popcorn de hittat på golvet från fredagsmyset kvällen innan. Men vad säger vetenskapen?

Hur snabbt sprider sig egentligen bakterier och hur nojiga behöver vi vara?

Svaren kommer att påverka din vardag och hjälpa dig att undvika att bli sjuk i onödan.

Bakterier är bland de organismer i världen som snabbast reproducerar. Normalt sett tar det 4-20 minuter för dem att dubbleras, beroende på omständigheter och vilken typ av bakterie det är.

bakterier
Foto från Pixabay

Vissa snabbväxande bakterier som E. coli kan göra oss sjuka och till och med vara dödliga, andra bakterier kan användas för att attackera kemiska föroreningar och hindra dem att nå ut till grundvattnet och förstöra ekosystemet. Så bakterier kan både vara farliga och livsnödvändiga. 

Bakterier, som är encelliga, reproduceras genom att dela sig så att de blir två likadana celler. När förutsättningar som temperatur och näring är rätt kan en enda bakterie dela sig till nästan 2,1 miljoner bakterier på 7 timmar!

Låt en timme till gå, så har du plötsligt 16,7 miljoner!

Detta är anledningen till att man kan bli sjuk så fort efter att man till exempel har ätit något dåligt. Det är även en stor anledning till att anlita en städfirma som ser till att er kontorsstädning städas på ett hygieniskt korrekt sätt.

Dessa siffror är tillräckliga för att göra vem som helst orolig över att bli sjuk, men nu när du vet hur fort de sprider sig betyder det att du kommer att vara mer noga i framtiden med att städa, tvätta händerna och vara försiktig med vad du stoppar i dig. 

Bakterier finns överallt, men i hemmet finns det några speciella saker man måste vara extra noga med att rengöra och nu ska vi gå igenom dem tillsammans och se vad du kan göra för att undvika att de sprider sig! 

badrum och bakterier
Foto från Pixabay

Bakterier i badrummet

Vi börjar i badrummet, för det är det stället där de flesta tycker att det är självklart att det finns gott om bakterier. 

Bakterier växer extra bra när det är varmt och fuktigt, så det är inte konstigt att de trivs i badrummet. Varje gång du spolar i toaletten så flyger bakterier runt och kan färdas upp till två meter ifrån toalettstolen, enligt en studie från Harvard. Så är det bästa att spola med stängt toalettlock samt inte ha tandborstarna framme…

Handdukar behöver bytas ofta. Du kan skaka lite vatten av dina händer innan du torkar dig på handduken för att undvika att den blir för blöt. Ju blötare den är, desto lättare blir det för bakterierna att föröka sig. Se också till att dina händer är så torra som möjligt innan du tar på dörrhandtag och ljusknappen. (Dessa två saker behöver för övrigt rengöras minst en gång i veckan.)

Man skulle lätt kunna tro att toaletten är den största grogrunden för bakterier i badrummet, men faktum är att golvet ofta är värre! Så det bör städas ofta. Undvik helst mattor i badrummet helt, men framför allt nära toaletten. 

köket
Foto från Pexels

Bakterier i köket

I köket är det oerhört viktigt att vara försiktig med bakterierna eftersom vi tillagar mat som vi äter där. Därför måste vi hålla efter och städa varje dag, för annars kan det frodas miljoner bakterier överallt. 

Bara i vasken sägs det att det finns mer än 3 miljoner bakterier. Per kvadratcentimeter! 

Se till att torka rent öppna ytor och ha separata skärbrädor för kött, kyckling och grönsaker. 

I köket finns en hel del saker som man tar mycket på, till exempel handtaget på kylen, vattenkokaren, diskmaskinen och liknande. Generellt är ljusknappar och handtag riktiga bakteriehärdar om man inte gör rent dem regelbundet! 

Din disktrasa bör också bytas ut eller kokas ofta. Det är även viktigt att disktrasan inte ligger i en blöt liten hög utan hängs upp mellan varje användning så att den får torka. Skölj ur den ordentligt och vrid ur den innan du hänger upp den. 

Femsekundersregeln- sann eller falsk? 

De flesta av oss har nog någon gång i livet tappat mat eller godis på golvet och snabbt tagit upp den igen. För hur många bakterier kan egentligen fastna på den på ett par sekunder? 

I USA och andra engelsktalande länder kallar man detta fenomen ’the five-second rule’. Tanken är att du med gott samvete och utan att oroa dig kan äta upp något du tappat på golvet, så länge det har legat där mindre än fem sekunder. Men finns det verkligen vetenskapliga belägg för att detta stämmer? 

En studie från 2006 visade att salmonellabakterier kunde leva längre än 28 dagar på trägolv, stengolv och matta. Men kunde de besmitta mat på under 5 sekunder? Ja!

När bakterierna hade varit på underlagen i åtta timmar provade man att lägga bröd och smörgåspålägg på dem i mindre än 5 sekunder och det var tillräckligt för att de skulle bli farliga att äta. 

Studien visade dock att längden maten varit i kontakt med golvet spelar roll, då risken att få salmonella av maten ökade 10 gånger om den legat i kontakt med bakterierna i en hel minut. 

I senare studier där man testade flera andra typer av mat märkte man att fuktiga livsmedel, som till exempel fruktbitar, drog till sig mer bakterier än torr mat. Man la också märke till att mat som tappats på mattor tog till sig mindre bakterier än hårda ytor, vilket många blir förvånade av. 

Så vad kan vi dra för slutsats av detta? Ät inte från golvet! Det är inte värt risken.

De flesta svenskar använder inte skor inomhus, vilket gör att våra golv är mycket renare än säg, amerikaners, men var också noga med att ta av skorna även om du bara ska springa in och hämta något du glömt.

Annars drar man lätt in farliga bakterier som skorna plockat upp från hundbajs på trottoaren, jord och allt möjligt! 

bakteriespridning

Hur rädd behöver man vara för bakterier? 

Avslutningsvis vill vi bara säga att du inte behöver gå och vara rädd för bakterier. Så länge du städar ordentligt, tvättar händerna noga och inte äter mat som varit på golvet så finns det inget att oroa sig för! 

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar